Cytotoxicity study, antioxidant and antibacterial activity against plant pathogenic bacteria of methanol extract from Coscinium fenestratum (akar sekunyit) = Kajian ketoksikan sel, aktiviti antioksida dan sifat antibakteria ekstrak metanol dari Coscinium fenestratum (akar sekunyit) terhadap bakteria penyebab penyakit pokok - Harun, Aiza (Malaysian Analytical Sciences Society (ANALIS), 2023)
Coscinium fenestratum (Gaertn.) Colebr. (Menispermaceae) is a large woody liana found in moist deciduous to the evergreen forest at an altitude of 350–1200m. The stem and root of this species are highly medicinal valuable, and it is believed to be an endangered species in Malaysia. This study was conducted to investigate the reaction of methanol extract from Coscinium fenestratum with cancer cell lines, plant pathogenic bacteria, as well as DPPH scavenging and ferric reduction antioxidant power. The antibacterial activity was evaluated from disc diffusion method and microdilution method against soft rot bacteria Erwinia chrysanthemi and Erwinia carotovora. The cytotoxicity assay was performed using MCF-7 and Caco-2 cancer cell lines. The antioxidant properties of methanol extract were assessed from DPPH radical scavenging activity and ferric reducing antioxidant power (FRAP). The cytotoxicity activity revealed the methanol extract has potential to suppress the Caco-2 cell line with the percentage cell viability at 70% compared to MCF-7 cell line. The antioxidant activity from FRAP assay recorded its value of 47.8080 µg for TE/gDW and 13.8481 µg/mL for the IC50 from radical scavenging activity. However, the total flavonoid content (TFC) was not detected in methanol extract of C. fenestratum. The antibacterial assay revealed that the extract had moderately inhibited the growth of E. chrysanthemi and E. carotovora at 400 mg/mL, with inhibition zones of 11.50 mm and 11.83 mm, respectively. Therefore, the methanol extract from C. fenestratum has potential to act as antioxidant and anti-soft rot agent but less potential as anti-cancer agent and anti-soft rot agent. ***** Coscinium fenestratum (Gaertn.) Colebr. (Menispermaceae), pokok liana berkayu besar yang ditemui dalam hutan daun luruh lembap hingga ke hutan malar hijau pada ketinggian 350–1200 m. Batang dan akar spesis ini sangat bernilai dalam bidang perubatan, dan ia dipercayai spesis terancam di Malaysia. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tindakan ekstrak metanol daripada Coscinium fenestratum bertindak balas dengan garisan sel kanser, bakteria patogen tumbuhan serta penghapusan DPPH dan kuasa antioksidan penurunan ferik (FRAP). Aktiviti antibakteria dinilai daripada kaedah resapan cakera dan kaedah pencairan mikro terhadap bakteria reput lembut Erwinia chrysanthemi dan Erwinia carotovora. Ujian ketoksikan sel telah diadakan menggunakan garisan sel kanser MCF-7 dan Caco-2. Sifat antioksidan ekstrak metanol dinilai daripada aktiviti penghapusan radikal DPPH dan kuasa antioksidan penurunan ferik (FRAP). Aktiviti ketoksikan sel mendedahkan ekstrak metanol berpotensi untuk menindas garisan sel Caco-2 dengan peratusan daya maju sel pada 70% berbanding garisan sel MCF-7. Aktiviti antioksidan daripada ujian kuasa antioksidan penurunan ferik mencatatkan nilainya sebanyak 47.8080 µg TE/gDW manakala 13.8481 µg/mL untuk IC50 daripada aktiviti penghapusan radikal. Walau bagaimanapun, jumlah kandungan flavonoid (TFC) tidak dikesan dalam ekstrak metanol C. fenestratum. Ujian antibakteria mendedahkan bahawa ekstrak telah menghalang pertumbuhan E. chrysanthemi dan E. carotovora secara sederhana pada 400 mg/mL dengan zon perencatan masing-masing 11.50 mm dan 11.83 mm. Oleh itu, ekstrak metanol daripada C. fenestratum berpotensi bertindak sebagai agen antioksida dan anti reput lembut tetapi kurang berpotensi sebagai agen anti kanser dan anti reput buah.